Je ziet de reclame op televisie, hoort ze op de radio en ziet ze in tijdschriften en kranten: beleggingsinstanties die je proberen te overtuigen om ook te beginnen met beleggen. Het is niet lastig, zo zeggen de partijen, iedereen kan het leren.
Dat iedereen het kan leren is zeker waar, maar enige kennis is geen overbodige luxe om met succes te beginnen met beleggen. Hierbij begin je bij de verschillende beleggingsvormen die er bestaan.
We kennen allemaal aandelen, maar wat zijn obligaties en futures bijvoorbeeld?
Aandelen: de bekendste beleggingsvorm
Ook zonder verdere kennis heeft iedereen wel gehoord van aandelen. Een aandeel is in feite een klein stukje van een bedrijf. Bezit je een aandeel, dan ben je op papier een klein beetje mede-eigenaar van dit bedrijf.
Afhankelijk van het type aandeel heb je op papier ook enige inspraak, maar normaal gesproken doet dit alleen terzake wanneer je een grote hoeveelheid aandelen van één bedrijf bezit.
Een aandeel wordt meer waard wanneer de waarde van een bedrijf stijgt en daalt wanneer het slechter gaat met de onderneming. Bij een beursgenoteerd bedrijf stijgt de waarde niet alleen doordat de onderneming het goed doet, maar natuurlijk ook op basis van verwachtingen van beleggers.
Een aandeel is normaal gesproken een investering voor de lange termijn. Je zet in op de verwachte koers die een bedrijf gaat voeren. Voor de korte termijn is het te lastig om het verloop te voorspellen in de meeste gevallen.
Futures: een derivaat op een product of financieel instrument
Een future is een derivaat, wat wil zeggen dat het een ander product of financieel instrument vertegenwoordigd. Je kan met een future bijvoorbeeld handelen op de waarde van een hoeveelheid olie of andere grondstoffen, zonder dat je dit daadwerkelijk aanschaft.
Je kunt een future long of future short aanschaffen. Met een future long verdien je geld als de waarde van het onderliggende product stijgt, met een future short verdien je juist geld wanneer de waarde daalt.
Ook de future is een populaire beleggingsvorm met veel mogelijkheden.
Obligaties: een lening, maar toch anders
Een obligatie is een document waarmee je geld leent aan een onderneming over Overheid. Deze onderneming of Overheid betaalt over de waarde van de obligatie rente, die de winst vormt voor de belegger.
Formeel spreek je van coupures: een stukje van een obligatie.
Er bestaan verschillende soort obligaties, die onder meer betrekking hebben op de wijze van uitbetaling en het risico dat er bestaat voor de belegger. Natuurlijk verschilt het ook per instantie waartoe de obligatie behoort hoe groot het risico is.
Over het algemeen worden obligaties gezien als financiële instrumenten voor gevorderde beleggers.