Sparen, beleggen of hypotheek aflossen?

Op zoek gaan naar een andere aanbieder die wel (meer) rente uitkeert, biedt in de huidige situatie weinig soelaas, want schraalhans is keukenmeester op de spaarmarkt. Enkele grootbanken verlaagden onlangs hun spaarrente nog verder. Zelfs de meest hardnekkige spaarders sloegen aan het twijfelen.

Beleggen of niet

Moeten zij nu massaal gaan starten met beleggen? Gaan beleggen als alternatief voor sparen interessant is, hangt onder andere van het doel af en van je risicoprofiel af.

Beleggen brengt meer risico’s met zich mee dan sparen: bij beleggen kun je (een deel van) je inleg kwijtraken, bij sparen krijg je door de Collectieve Garantieregeling altijd een bepaald spaarbedrag per persoon terug. Je kunt de risico’s bij beleggen overigens wel beperken door geleidelijk in te stappen en door je beleggingen te spreiden.

En realiseer je dat beleggen vooral voor de lange termijn is. Wie de rendementen van beleggen afzet tegen sparen, ziet dat beleggen op langere termijn doorgaans meer oplevert, al bieden rendementen uit het verleden natuurlijk geen enkele garantie voor de toekomst.

Hypotheek oversluiten

Wat tevens interessant kan zijn bij de huidige lage rente, is het oversluiten van de woninghypotheek. Er is een enorme toename in het oversluiten van hypotheken om te profiteren van de historisch lage rente. Vooral langere rentevastperiodes van 11 tot 20 jaar staan in de belangstelling*.

Al dan niet in combinatie met het aflossen van (een deel) van de hypotheek kan dit maandelijks voor een behoorlijke extra bestedingsruimte zorgen. Ruimte die je kunt gebruiken om er weer andere nuttige of leuke dingen mee te doen. Zoals (extra) vermogen opbouwen.

Spaarrentes blijven laag

Voor we de twee mogelijkheden bespreken kijken we eerst nog de mogelijkheid sparen. In september 2019 heeft de ECB de rente opnieuw verlaagd.

Daarbij spraken ze de verwachting uit de de rente de komende tien jaar laag zal blijven. Als je voor sparen kiest dan staat je geld veilig maar zal het de komende periode niet meer waard worden.

Kiezen tussen aflossen of beleggen

Om toch voordeel te hebben van het geld wat je voor een langere periode kan missen kan je kiezen voor starten met beleggen of hypotheek aflossen. Wat het beste bij jou past is geheel afhankelijk van jouw voorkeur en je persoonlijk situatie. Het aflossen van je hypotheek is nooit een slechte keuze, het zijn namelijk een soort schulden en die zijn nooit prettig om te hebben.

Kies je voor beleggen dan is de kans groot dat dit over de lange termijn meer rendement zal opleveren dan de gemiddelde hypotheekrente. Uiteraard brengt beleggen ook risico’s met zich mee.

Ik wil beleggen: maar wat zijn al die vormen?

Je ziet de reclame op televisie, hoort ze op de radio en ziet ze in tijdschriften en kranten: beleggingsinstanties die je proberen te overtuigen om ook te beginnen met beleggen. Het is niet lastig, zo zeggen de partijen, iedereen kan het leren.

Dat iedereen het kan leren is zeker waar, maar enige kennis is geen overbodige luxe om met succes te beginnen met beleggen. Hierbij begin je bij de verschillende beleggingsvormen die er bestaan.

We kennen allemaal aandelen, maar wat zijn obligaties en futures bijvoorbeeld?

Aandelen: de bekendste beleggingsvorm

Ook zonder verdere kennis heeft iedereen wel gehoord van aandelen. Een aandeel is in feite een klein stukje van een bedrijf. Bezit je een aandeel, dan ben je op papier een klein beetje mede-eigenaar van dit bedrijf.

Afhankelijk van het type aandeel heb je op papier ook enige inspraak, maar normaal gesproken doet dit alleen terzake wanneer je een grote hoeveelheid aandelen van één bedrijf bezit.

Een aandeel wordt meer waard wanneer de waarde van een bedrijf stijgt en daalt wanneer het slechter gaat met de onderneming. Bij een beursgenoteerd bedrijf stijgt de waarde niet alleen doordat de onderneming het goed doet, maar natuurlijk ook op basis van verwachtingen van beleggers.

Een aandeel is normaal gesproken een investering voor de lange termijn. Je zet in op de verwachte koers die een bedrijf gaat voeren. Voor de korte termijn is het te lastig om het verloop te voorspellen in de meeste gevallen.

Futures: een derivaat op een product of financieel instrument

Een future is een derivaat, wat wil zeggen dat het een ander product of financieel instrument vertegenwoordigd. Je kan met een future bijvoorbeeld handelen op de waarde van een hoeveelheid olie of andere grondstoffen, zonder dat je dit daadwerkelijk aanschaft.

Je kunt een future long of future short aanschaffen. Met een future long verdien je geld als de waarde van het onderliggende product stijgt, met een future short verdien je juist geld wanneer de waarde daalt.

Ook de future is een populaire beleggingsvorm met veel mogelijkheden.

Obligaties: een lening, maar toch anders

Een obligatie is een document waarmee je geld leent aan een onderneming over Overheid. Deze onderneming of Overheid betaalt over de waarde van de obligatie rente, die de winst vormt voor de belegger.

Formeel spreek je van coupures: een stukje van een obligatie.

Er bestaan verschillende soort obligaties, die onder meer betrekking hebben op de wijze van uitbetaling en het risico dat er bestaat voor de belegger. Natuurlijk verschilt het ook per instantie waartoe de obligatie behoort hoe groot het risico is.

Over het algemeen worden obligaties gezien als financiële instrumenten voor gevorderde beleggers.