€ 75.000 euro lenen, wat zijn de mogelijkheden?

lenen

Je wilt een recreatiewoning kopen of investeren in je eigen woning met een ingrijpende verbouwing. Om je plannen te realiseren, heb je geld nodig. Je kunt dan een bedrag van € 75.000 lenen en soms ook nog profiteren van fiscale voordelen.

Leenvorm die bij je past

75.000 euro lenen? Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Welke leenvorm in jouw situatie het beste is, hangt af van je persoonlijke wensen en je leendoel. Weet je al precies hoeveel geld je nodig hebt en hecht je aan zekerheid en duidelijkheid?

Dan ligt de keuze voor een Persoonlijke Lening voor de hand. Je krijgt het benodigde bedrag dan in een keer op je rekening gestort en je betaalt elke maand hetzelfde bedrag aan rente en aflossing. Omdat de rente gelijk blijft, is precies bekend wanneer je de lening hebt afgelost. Wil je meer aflossen, dan kan dat kosteloos. De looptijd van je lening wordt dan korter.

Rente aftrekbaar

De Persoonlijke Lening is ook een prima keuze als je het geld leent voor de verbouwing van je woning. Want als je de lening gebruikt voor het onderhoud, verbetering of verduurzaming van je eigen huis, is de rente fiscaal aftrekbaar. Wel geldt die aftrekbaarheid alleen voor leningen die gedurende de looptijd stapsgewijs worden afgelost. En dat is het geval bij een Persoonlijke Lening.

Door het fiscale voordeel vallen de netto lasten van je lening lager uit. Omdat je vaak ook kunt profiteren van een lage rente, worden de totale kosten van je Persoonlijke Lening nog betaalbaarder. Heb je flink geïnvesteerd in energiebesparende maatregelen, dan kan het zijn dat je de kosten van je lening (deels) terugverdient omdat je energierekening lager is. De waarde van je woning is bovendien toegenomen.

Lening voor recreatiewoning

Gebruik je de Persoonlijke Lening voor de aanschaf van een recreatiewoning, dan is de rente overigens niet aftrekbaar. Een voorwaarde voor het fiscale aftrekbaarheid is namelijk dat je het geld besteedt aan je eerste woning die je als hoofdverblijf gebruikt. Een recreatiewoning valt daar niet onder. Wel kun je je leenkosten terugverdienen met bijvoorbeeld verhuur van de recreatiewoning of door de waardestijging van het huisje.

Doorlopend Krediet

Een andere mogelijkheid om € 75.000 te lenen is een Doorlopend Krediet. De bank kent je dan een kredietlimiet toe. Tot dat maximum kun je het geld opnemen dat je nodig hebt. Het is dus een goede leenvorm als je flexibel wilt zijn en een tijdje extra geld achter de hand wilt hebben. Je betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag en iedere maand wordt een vast bedrag aan rente en aflossing van je rekening afgeschreven, maar je kunt ook altijd kosteloos extra aflossen.

Omdat de rente variabel is en je opgenomen bedragen opnieuw kunt opnemen, staat de looptijd van je lening niet vast. Wel beperken veel aanbieders tegenwoordig de looptijd en mag deze wettelijk gezien niet langer zijn dan 15 jaar. Gebruik je het geld om te investeren in je eigen woning, houd er dan wel rekening mee dat de rente van een Doorlopend Krediet niet fiscaal aftrekbaar is.