Wat te doen: incassobureau inschakelen of zelf achter je geld aangaan?

Vrijwel iedere ondernemer heeft er weleens mee te maken gekregen: klanten die te laat of niet hun facturen betalen. Als je een zzp’er bent, kan dit behoorlijk vervelend zijn. Want, zorgen dat wanbetalers toch betalen kan een flinke klus zijn. Als jij hier ook last van hebt, zul je een keuze moeten maken: zelf achter je geld aangaan, of een incassobureau inschakelen. Dit artikel geeft je enkele van de voordelen en punten om op te letten.

Zelf blijven proberen je geld te innen

Een incasso bureau inschakelen is niet altijd nodig. Er zijn altijd dingen die je kunt doen om zelf je geld te krijgen. De vraag is alleen hoe lang je dit blijft doen en hoe goed je er in bent. Bedenk altijd van tevoren hoe de relatie met je debiteur eruit ziet. Zitten jullie professioneel in een goede relatie? Dan is de kans al een stuk groter dat je na één of meerdere betalingsherinneringen je geld op je rekening ziet verschijnen.

Wat zijn de voordelen?

Wil je geen incassobureau inschakelen en besluit je zelf achter je geld aan te gaan? Dan zul je eerst je debiteur een betalingsherinnering sturen. Officieel heeft de debiteur dan 14 dagen om hierop te reageren. Als hier geen reactie op komt, kun je of via een brief nog een keer een betalingsherinnering sturen of telefonisch contact opnemen met de klant. Wat is er aan de hand? Is de debiteur vergeten om te betalen of speelt er iets anders? Het grote voordeel is dat je een persoonlijke relatie met je klant onderhoudt. Jouw prettige manier van communiceren helpt de relatie goed te houden, maar kan ook nadelig zijn. Lees verder welk nadeel dit heeft.

Op welke punten moet je goed letten

Het zelf oplossen heeft veel nadelen ten opzichte van een incassobureau inschakelen. Het is bijvoorbeeld intensief om continu contact op te moeten nemen met je klant, en het gesprek zal waarschijnlijk niet erg positief zijn. Als je een ondernemer bent, kun je deze tijd veel beter in iets anders steken. Ook zal het lang kunnen duren voor je klant betaalt, omdat er minder druk staat op het betalen van de rekening. Jij hebt er geen ervaring mee, terwijl een incassobureau een bewezen strategie ontwikkeld kan hebben hiervoor.

Een incassobureau inschakelen: snel, discreet en klantvriendelijk

Als je klant een brief van een incassobureau op de deurmat krijgt, zal de debiteur eerder geneigd zijn om te betalen. Een incassobureau inhuren is namelijk de eerste officiële stap in het innen van schulden. Een wanbetaler zal meer druk voelen, omdat een deurwaarder of rechtszaak al helemaal vervelend zou zijn. Bij een incassobureau inschakelen, kun je rekenen op een professionele afhandeling van je openstaande facturen. Ook gaan incassobureaus op een discrete en professionele manier met je klanten om, waardoor de relatie met je klant niet beschadigd raakt. Het kan dus beter werken om deze negatieve gesprekken aan een kundige professional over te laten in plaats van dit zelf doen. Een debiteur ziet ook meteen dat er met jou niet te sollen valt, en dat jij je administratie goed op orde hebt.

 

€ 75.000 euro lenen, wat zijn de mogelijkheden?

Je wilt een recreatiewoning kopen of investeren in je eigen woning met een ingrijpende verbouwing. Om je plannen te realiseren, heb je geld nodig. Je kunt dan een bedrag van € 75.000 lenen en soms ook nog profiteren van fiscale voordelen.

Leenvorm die bij je past

75.000 euro lenen? Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Welke leenvorm in jouw situatie het beste is, hangt af van je persoonlijke wensen en je leendoel. Weet je al precies hoeveel geld je nodig hebt en hecht je aan zekerheid en duidelijkheid?

Dan ligt de keuze voor een Persoonlijke Lening voor de hand. Je krijgt het benodigde bedrag dan in een keer op je rekening gestort en je betaalt elke maand hetzelfde bedrag aan rente en aflossing. Omdat de rente gelijk blijft, is precies bekend wanneer je de lening hebt afgelost. Wil je meer aflossen, dan kan dat kosteloos. De looptijd van je lening wordt dan korter.

Rente aftrekbaar

De Persoonlijke Lening is ook een prima keuze als je het geld leent voor de verbouwing van je woning. Want als je de lening gebruikt voor het onderhoud, verbetering of verduurzaming van je eigen huis, is de rente fiscaal aftrekbaar. Wel geldt die aftrekbaarheid alleen voor leningen die gedurende de looptijd stapsgewijs worden afgelost. En dat is het geval bij een Persoonlijke Lening.

Door het fiscale voordeel vallen de netto lasten van je lening lager uit. Omdat je vaak ook kunt profiteren van een lage rente, worden de totale kosten van je Persoonlijke Lening nog betaalbaarder. Heb je flink geïnvesteerd in energiebesparende maatregelen, dan kan het zijn dat je de kosten van je lening (deels) terugverdient omdat je energierekening lager is. De waarde van je woning is bovendien toegenomen.

Lening voor recreatiewoning

Gebruik je de Persoonlijke Lening voor de aanschaf van een recreatiewoning, dan is de rente overigens niet aftrekbaar. Een voorwaarde voor het fiscale aftrekbaarheid is namelijk dat je het geld besteedt aan je eerste woning die je als hoofdverblijf gebruikt. Een recreatiewoning valt daar niet onder. Wel kun je je leenkosten terugverdienen met bijvoorbeeld verhuur van de recreatiewoning of door de waardestijging van het huisje.

Doorlopend Krediet

Een andere mogelijkheid om € 75.000 te lenen is een Doorlopend Krediet. De bank kent je dan een kredietlimiet toe. Tot dat maximum kun je het geld opnemen dat je nodig hebt. Het is dus een goede leenvorm als je flexibel wilt zijn en een tijdje extra geld achter de hand wilt hebben. Je betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag en iedere maand wordt een vast bedrag aan rente en aflossing van je rekening afgeschreven, maar je kunt ook altijd kosteloos extra aflossen.

Omdat de rente variabel is en je opgenomen bedragen opnieuw kunt opnemen, staat de looptijd van je lening niet vast. Wel beperken veel aanbieders tegenwoordig de looptijd en mag deze wettelijk gezien niet langer zijn dan 15 jaar. Gebruik je het geld om te investeren in je eigen woning, houd er dan wel rekening mee dat de rente van een Doorlopend Krediet niet fiscaal aftrekbaar is.