Handelen in aandelen: waar moet je op letten?

Je wil (een deel van) je vermogen beleggen en je hebt besloten dat je in aandelen wil handelen. Dit kan een hele goede keuze zijn, maar dan moet je wel op de juiste manier handelen in aandelen. Ben je een beginnend belegger, dan kan dit lastig zijn.

Er zijn namelijk veel dingen waar je op moet letten bij het handelen in aandelen. Drie van deze zaken zetten we in dit artikel voor je op een rijtje. Neem onderstaande informatie door voor je daadwerkelijk in aandelen gaat investeren en de kans op rendement is beduidend groter.

Spreiding in de portefeuille

Het is erg belangrijk om voor spreiding te zorgen in je beleggingsportefeuille. Dit wil zeggen dat je niet al je zinnen op één aandeel zet. Gaat het niet goed met dit aandeel, dan zit jij namelijk met een groot verlies te kijken. Dit verlies kan zo groot zijn, dat je je biezen moet pakken als belegger.

Dit wil je natuurlijk voorkomen en daarom heb je spreiding nodig in je portefeuille. Dit wil zeggen dat je in meerdere beleggingsproducten investeert. Dit kunnen meerdere soorten producten zijn, zoals aandelen en obligaties, maar ook meerdere aandelen.

Gaat het slecht met belegging X, dan kan de winst van belegging Y dit compenseren. En zo bescherm je jezelf als belegger.

Het maakt niet uit hoe je de spreiding van jouw portefeuille regelt, als je hier maar goed over nadenkt. Kies bijvoorbeeld niet twee aandelen in dezelfde branche, want dan zit je alsnog met een groot risico. Gaat het slecht met die specifieke branche, dan gaat het slecht met beide aandelen.

Het dividendrendement van een aandeel

De meeste beleggers kiezen ervoor hun geld te steken in een aandeel met hoge koerswinst. Ze kijken hoe een aandeel in de afgelopen maanden gepresteerd heeft en beleggen in dit specifieke aandeel als ze verwachten dat er een grote koerswinst aan komt.

De koerswinst van een aandeel is inderdaad belangrijk, maar dividenduitkeringen zijn ook zeker van levensbelang als je een hoog rendement wil.

De eerste manier om rendement te maken op je investeringen is koerswinst. De tweede – en voor veel beleggers de belangrijkste manier! – is het dividendrendement.

Kijk daarom niet alleen naar de koerswinst van een aandeel, maar check ook het dividendrendement. Is dit rendement goed en verwacht je ook een grote koerswinst op de korte termijn, dan kun je met een gerust hart in dit aandeel investeren. Bij een laag dividendrendement is een investering minder interessant.

Wil je meer weten over dividend? Lees dan dit informatieve artikel over dividend!

De risk/reward ratio van een investering

Tot slot is het verstandig om de risk/reward ratio van een investering te berekenen. De term ‘risk’ staat voor het risico dat je loopt met een bepaalde positie. De term ‘reward’ staat voor de opbrengst die je zelf voor ogen hebt, als je een positie opent.

Wil je succesvol zijn met het beleggen in aandelen, dan heb je een goede risk/reward ratio nodig. Stel, je koopt een aandeel voor 100 euro en je denkt dat de waarde van dit aandeel naar grofweg 130 euro gaat stijgen. Als dit inderdaad het geval is, is jouw winst 30 euro.

Als je je positie hebt ingenomen, stel je een stoploss in op 90 euro. Met deze stoploss is jouw maximale verlies 10 euro en dit maakt je risk/reward ratio 1:3.